IKKE HVOR MAN KJØPER, MEN HVOR MYE MAN KJØPER

Noe av det viktigste jeg ønsker å få frem på bloggen min er at man ikke trenger å oppdatere garderoben flere ganger i måneden for å kunne kle seg fint og tidsriktig. Dette henger også sammen med at jeg mener at de fleste mennesker burde redusere hvor mye klær de handler, og hvor ofte de handler. For jeg mener at det viktigste faktisk er hvor mye vi handler og ikke hvor vi velger å handle. 

La oss si at jeg har bestemt meg for at arbeidsforholdene på Zara er alt for dårlige til at jeg kan rettferdiggjøre å handle der. Men så går jeg fortsatt på H&M. Og det er her jeg blir litt forvirret. For hvordan kan man rettferdiggjøre å handle ett sted, og ikke et annet – når de begge to egentlig gjør helt det samme? Fast Fashion er fast fashion, og det er dessverre lite man får gjort med akkurat det. Men noe man kan gjøre er å ta en grundig titt på sine egne shopping-vaner, og hvordan man kan redusere sitt eget forbruk. 

Jeg har ingen butikker hvor jeg absolutt ikke handler, men de siste årene har jeg redusert hvor mye jeg shopper betraktelig. Om jeg først skal gå til innkjøp av noe så er det som regel basics som passer til de fleste sesonger. Jeg prøver å styre unna å kjøpe noe «kun fordi det er på salg,» og alt jeg kjøper må passe meg, eller at jeg eventuelt enkelt kan legge opp plagget. Ellers er jeg en ivrig sjel på Tise, og elsker å titte gjennom hva folk selger. Noen ganger går selvfølgelig jeg i fella og kjøper ting som er mer trendbasert, og det skal være helt lov. Men jeg syntes det er viktig å tenke på om dette er et plagg du får brukt masse, til tross for at det er trendbasert, eller om det kun kan brukes 1-2 ganger?

I tillegg kan det være smart å tenke på om plagget kan brukes flere sesonger. La oss se for oss at du kjøper en kjole som du har skikkelig lyst på å bruke om sommeren. Kan denne eventuelt brukes på julebord i Desember, med annet tilbehør?

Har man penger til å handle steder hvor arbeidsforholdene er bedre et dette selvfølgelig det beste, og man vil som regel få klær av høyere kvalitet. Men jeg vet at mange ikke har råd til dette, og jeg syntes derfor det er urealistisk å fremme et syn hvor man skal slutte helt å handle på butikker som tjener penger på Fast Fashion, for vel – det tror jeg ikke er mulig. Neste uke kommer det et innlegg hvor jeg kommer med et tips jeg har brukt masse selv for å redusere hvor mye jeg handler, så håper det faller i smak hos dere!

Jeg elsker å høre tankene deres rundt slike temaer, og kom gjerne med spørsmål!

7 kommentarer

 1. Flott innlegg, og jeg er helt enig – fast fashion er fast fashion. Det får meg til å tenke på Anniken Jørgensen, som kaller etisk klesproduksjon som sin hjertesak og har gått hardt ut mot HM men som fortsetter å handle masse på andre klesbutikker med samme arbeidsforhold, og i tillegg ikke bare handler på Nelly men er med å fronte kampanjer, på photoshoots og poster innkjøp fra den mest ‘bruk-og-kast’ fremmende nettsiden i Norge (etter min mening). Hva syns du egentlig om dette?
  Gleder meg til å høre tipsene dine!

  1. ENIG! AMEN! PREACH.

  2. Stine Steen Mevold

   Heihei B! 🙂

   Takk for spennende kommentar. Jeg syntes det er utrolig flott at Anniken har hatt så stort fokus på hva H&M gjør galt, det er så viktig at slik blir satt lys på. Men jeg syntes det er misvisende at man fremmer shopping på f.eks Nelly i såpass stor grad som hun har gjort på sin blogg. I mine øyne så » er fast fashion dessverre fast fashion» og det hjelper ikke å slutte å shoppe ett sted, om du skal handle en haug ett annet sted. Så er det også viktig å huske at utrolig mange merker har nok så og si like ille arbeidsforhold som H&M – de har bare ikke blitt «tatt» av media enda. Jeg håper at alle merker og nettsider som Nelly i det minste begynner å praktisere åpenhet rundt produksjon, og nevner hvor alle plagg faktisk er produsert, som f.eks Bikbok har begynt med. Det er så viktig! 😀

 2. Jeg er så enig! Så veldig enig. Jeg har ikke stort å legge til for jeg merker at jeg kun hadde skrevet det du alt har skrevet. Ønsker å bli flinkere til å bruke av det jeg allerede har samt låne og arve klær. Har ei venninne som liker ting jeg går med og jeg liker det hun går med, så da låner vi av og til av hverandre fremfor å kjøpe hele tiden. Det er jo vanlig å gå lei av klærne sine samt ønske noe nytt, men jeg har ikke en trang til å eie disse klærne. Må si meg enig i at det ikke virker helt realistisk å kunne si plent nei til fast fashion, i hvert fall ikke for de fleste. Elsket dette innlegget! Mer av sånt. 🙂 God helg!

  1. Stine Steen Mevold

   Så utrolig hyggelig å høre LO! 🙂 Det er så bra det du sier om at man må bli flinkere til å låne og arve klær – det er så godt for miljøet vårt og lommeboken! Er så smart å byttelåne med veninner – plutselig har man så mye mer å velge i! Ha en flott dag videre!

 3. Det er så bra du skriver om dette!! :D:D

  1. Stine Steen Mevold

   Så gøy å høre M! 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *