Influencere som fremmer usunt kjøpepress

 Takk for så mye engasjement rundt forrige innlegg jeg skrev om moteindustrien. Det er jo definitivt det jeg liker best å skrive om, og kom gjerne med tips om det er noe spesielt dere ønsker å høre om!

Noe av det viktigste for meg, på min blogg, er at leserne mine ikke skal oppleve et ”kjøpepress” hvor de føler at garderoben burde oppdateres flere ganger i måneden for å ha en tidsriktig garderobe. Som influencer har man et ansvar, om man ønsker det eller ei, og å handle for mangfoldige tusen hver eneste måned ser ikke jeg på som så alt for ansvarlig. I alle fall ikke når plaggene kun brukes en gang – for å tjener penger på at folk klikker seg inn på plagget.

Og det skal ikke være ulovlig å shoppe. Jeg har jo forståelse for at dette er en del av jobben til flere bloggere, og at en stor inntekt er inntektene fra adlinks. Men hvilke signaler sender det til yngre lesere når man kjøper seg 20 nye plagg i måneden? Og gjerne plagg man kun ser på bloggen 1 gang, når bloggeren viser frem sine nyeste innkjøp? Hva med å kanskje heller fremme tidløse klassikere flere ganger? Jeg som alle andre forstår jo at dette ikke skaper de samme inntektene, men er penger så innamri viktig? 

De siste årene syntes jeg det er alt for stor aksept rundt «bruk-og-kast» fremmende shoppingvaner, og det syntes jeg rett og slett ikke er greit. Med såpass mye info rundt hvor ille fast-fashion er for både miljøet vårt og menneskene som jobber med det har alle muligheten til å informere seg selv.

Så skal det sies at mange influencere er flinke til å selge klærne etter de har brukt dem, men hvilket signal sender man ut til leserne sine om man bruker plagget kun en gang, for å så selge det videre? Det syntes jeg viser at det er ok å kjøpe klær som man kun har planer om å bruke en gang, og det er så utrolig usunt for miljøet vårt!

Da syntes jeg  at man kan droppe å kjøpe det plagget, og heller investere i et plagg du får brukt flere ganger, eller ta en titt i garderoben og se om du kanskje har noe liknende liggende. Det er også utrolig smart å byttelåne med veninner – det kan jo godt hende at noen har det plagget du har lyst på – eller noe lignende i sitt klesskap.

8 kommentarer

 1. Nok et kjempebra innlegg. Jeg har bitt meg merke i at noen bloggere viser enkelte plagg kun én gang, og det er i innlegg med «innkjøp» som overskrift. De legger jo ut innlegg med rabattkoder i hytt og pine også, noe som kommer godt med dersom det er noe man har på ønskelisten, men ikke ellers. Man ender jo opp med å bruke penger man ellers ikke ville brukt. Personlig finner jeg det langt mer inspirerende med bloggere som viser hvordan man kan bruke plagg på flere måter. Der synes jeg du gjør en god jobb!

  1. Stine Steen Mevold

   Heihei Lo! Tusen hjertelig takk for fin kommentar! <3
   Ja, det syntes dessverre jeg det også er alt for mye av, hvor det rett og slett kun handler om å tjene penger på plaggene som vises frem. Krysser fingrene for at flere influencere starter å tenke på hva slike forbruksvaner gjør for miljøet vårt. 😀

 2. Kjempe fint innlegg, 100% enig med deg. Bloggere tenker godt nok ikke over at leserne dems ikke har de samme økonomiske midlene. Noe som er litt komisk, fordi det er leserne som i stor grad bidrar til bloggernes lønn og popularitet. Skulle ønske bloggerne/influencrrne kunne tenkt mer på hvor mye de faktisk frister leserne sine når de legger ut innkjøpsinnlegg og linker til klær. Selv merker jeg at jeg har lyst til å unne meg selv med spontankjøp når jeg ser slike reklamer.

  Her har også kusina di noe å tenke over.. (er kjempe fan av hun, men har lagt merke til det)

  1. Stine Steen Mevold

   Heihei Frida! Ja, det er jeg også syntes er så trist.
   Det er jo veldig lett å gjøre noen bomkjøp her og der (haha har gått i den fella selv), og det er så trist at så mange influencere oppfordrer til å shoppe i hytt og pine. Er jo ikke rart man blir fristet til å gjøre noen spontankjøp når influencere man ser opp til viser frem mange fine plagg, og gjerne med gode rabattkoder. Skulle bare ønske at man tenkte litt over hvor mye man viser frem til en hver tid, og hvor ofte man faktisk får brukt klærne.

   Ha en fantastisk dag videre!

 3. Hyller dette så veldig. Tusen takk!

  1. Stine Steen Mevold

   Så kult å høre Live! Tusen takk til deg!

 4. Ja til flere som deg!

  1. Stine Steen Mevold

   Åå takk Hanne! <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *